LAPOSTETŐ SZIGETELÉS 

VÍZ-, HŐSZIGETELÉS, NAPFÉNNYEL ÉS A MECHANIKAI 
SÉRÜLÉSEKKEL SZEMBENI VÉDEKEZÉS 
 


Műszaki Leírás​

A lapostető szigetelés szakszerű munkát igényel, ezért ezt csak szakember végezheti megfelelő képesítéssel.

A kivitelezésre megbízást adóként a lapostető szigetelőanyagok megválasztásakor és a hőszigetelés vastagságának eldöntésekor a fűtési költségek kordában tartása érdekében törekedjen a megfelelő hőszigetelésre. Emellett pedig olyan vízszigetelésre is szüksége van, amely biztosítja, hogy a lapostetőn elkészült szigetelés évtizedeken keresztül beázás mentes lesz.

A lapos tető szigetelése évtizedekre szól, ezért gondolja át körültekintően.

A lapostető szigetelés készülhet trapézlemezen és betonfödémen is

A trapézlemezes szigetelés gyártócsarnokoknál fordul elő, ezért családi házas, társasházas 
kivitelezéskor betonfödém építésére kerül sor.

Trapézlemezen csak egyenes rétegrendű szigetelés lehetséges. Betonfödémen már nincs ilyen megkötés. Az egyenes rétegrendű szigetelés mellett fordított rétegrenddel is elkészülhet a szigetelés. 

​Lapostető szigetelés a betonfödémen

Lapos tetejű családi házak, társasházak kialakított betonfödémén alapvetően a fordított rétegrendű szigetelést használják, mert ez a szigetelés alkalmas a lapostető hasznosítására, például épített terasz, növényekben pompázó zöld tető és járható lapos tető kialakítására.

​Ez teljesen rendjén is van hisz, ha belegondol, akkor egy lakóházon akkor van értelme a lapostetőnek, ha zöldfelületként vagy teraszként hasznosul. Ennek nemcsak a valamilyen formában hasznosított tetőterület lesz a kedvező következménye, hanem a fordított rétegrendű szigetelésből adódó további előnyök is. Vagyis az, hogy fordított rétegrendnél eleve nagyobb lesz a lapostető fényvédelme és mechanikai sérülésekkel szembeni védelme is. Azt is mindenképp érdemes a tetőn kialakított terasz előnyei között megemlíteni, hogy a ház tetején lévő teraszról mindig jobb kilátás nyílik a ház körül elterülő tájra, mint az alatta lévő szintekről nyíló ablakokból. tban állnak ezek a vízszigetelők rendelkezésre az építkezésekhez.

A kivitelezést mindenképp gyakorlott szakemberre bízza!

Nemcsak a kivitelezés minőségére kell odafigyelni a lapostetőnél, hanem a hő és vízszigetelésre használt anyagok típusának kiválasztására, és vastagságának meghatározására is. 
Korábban már volt szó a hőszigetelésre használt anyagok kiválasztásáról, de ugyanúgy nagy körültekintést igényel a vízszigetelésre használt anyagok kiválasztása is. 

A bitumenes szigetelőlemezeknek is sokféle fajtája létezik ma már, és a megfelelő minőségű lemezek kiválasztásával és szakszerű beépítésével sokkal hosszabb élettartamú lehet a lapostető szigetelése.Ennek során például a bitumenes szigetelő lemezek üvegszálas erősítést kaptak, amelynek révén sokkal tartósabb és rugalmasabb lett a szigetelő. A modifikált bitumenes lemezek pedig sokkal jobban bírják a magasabb hőmérsékletet, illetve a hőmérséklet ingadozását. Ezáltal pedig tartósabb, hosszabb élettartamú szigetelés készülhet a lapostetőre. 

A műanyagból készült (PVC) vízszigetelőknek is rengeteg fajtája szerezhető már be. Emellett pedig ma már a lapostető szigetelésére is komplett rendszereket kínálnak, amelyek közül a kivitelezés céljának megfelelően lehet választani a zöldtető, járható terasz vagy éppen a nem járható lapostető szigetelésre.
Ezek a rendszerek talán többe kerülnek, mintha külön-külön vásárolná meg a szigeteléshez szükséges építőanyagokat. Viszont ezekhez rendszerekhez több évtizedes garanciát kínálnak, ami bizony korántsem megvetendő előny.