Lemeztető fedés már meglévő palára

Cserepeslemez A Megoldás

Az időjárásnak folyamatosan kitett cserép vagy palatető fedések egy idő után karbantartást igényelnek, tönkremennek, azaz elöregednek. Ilyenkor akár egy teljes tetőfedés csere is szükségessé válhat, hisz már érdemben nem javítható. A sok lyuk és rés keletkezése állandóvá teszi a beszivárgó csapadékvizet, ami a ház és a födém szerkezetét is veszélyezteti. Az ilyen problémákra jó megoldás a cserepeslemez alkalmazása. A cserepeslemez új házépítésnél főként könnyűszerkezetek esetén is kiválóan alkalmazható a kicsi önsúly miatt, ahol így könnyített ácsszerkezet is alkalmazható. De felhasználható lapostetős épületek tetősítésére, tetőtér fedés kialakítására. A tetőfedéshez legkevesebb 15 fok meredekség szükséges. Ez lehet félszer-, nyereg-, manzárd-, sátortető, illetve ezek kombinációi. Lefedhető még enyhén íves felület is. Nem túl gazdaságos a nagyon bonyolult tagolt tetőfelületeket fedni ilyen lemezes rendszerekkel, mert elég sok hulladék keletkezik a szélek, beszögellések, áttörések kivágása miatt, de néha mégis ez az optimális megoldás. Cégünk minden kiegészítő elemet biztosít, mint falszegély, vápa stb., saját anyagból, ezért nem szükséges külön bádogos munka.

A cserepeslemez előnyei

Egészségügyi megfontolások

A régi síkpalák meglétének nagy az egészségügyi kockázata. Közismert a pala (azbeszt) rákkeltő hatása, mely csak még nagyobb veszélyt jelent az idő múlásával. 

A palatetőt veszélyes hulladékként kell kezelni, lebontása esetén, ami az új lemeztető fedésnek minimum az 50%-os költségét teszi ki. Mivel a pala, fedésre ráfedjük az új cserepes lemezt, ezért ezt megspóroljuk. A cserepeslemez teljesen környezetbarát. 30-40 év múlva haszonvasként leadhatjuk, hogy újra fel tudják dolgozni. 

A palatetők vékonyabb ácsszerkezete minden gond nélkül elbírja a könnyű cserepeslemezt.

Mit kell tudni az alapanyagról, mire figyeljünk?

A termék anyagvastagsága határozza meg a termék hosszú távú tartósságát, merevségét, ez minimum 0,5 mm. A cserepeslemez belseje az acélmag, amely a tartósságot, időállóságot, keménységet adja. Ezt két oldalról horganyréteg (cink) borítja, ezeken felül mindkét oldalon passziváló réteget találunk. A korrózió elleni védelmet adja az acélon lévő kiemelkedően fontos cinkréteg. A kezeletlen acél korrózióra hajlamos.

Kőzúzalékos lemezek

A legfelső bevonati rétegként alkalmazott speciális akrilgyanta és az ebbe ágyazott kőzúzalék bármilyen mostoha időjárási, vagy környezeti hatásoktól, így a legerősebb UV sugárzástól és a mohák megtelepedésétől is megvédi az alatta lévő rétegeket. A kőzúzalékos tetőn nem kopog az eső.

A cserepeslemez költségei

A végső árat több körülmény és tényező is befolyásolja. Alsó kategóriában a cserepeslemez ára fele is lehet a cserépfedésének. Hatással lehet az árra a meglévő tetőszerkezet állapota, mennyire szükséges annak a javítása vagy a cseréje. A cserepeslemez a régi szerkezetre is rátehető, ha az sértetlen. 

Jelentős árkülönbséget okozhat a lefedendő felület mérete is és az, hogy mennyire bonyolult a tető szerkezete formailag. 

A leginkább árbefolyásoló a lemezek mintázata, és a bevonata. Léteznek sima, érdesített és kőzúzalékos lemezek. 

Célszerű páravédő fólia alkalmazása a belső fa felületen, ez is költség.