Palatetőcsere helyett

Bontás Nélküli Felújítás

Alap tudnivalók

Magyarországon az 1950-es évektől kezdve a rendszerváltozásig az egyik legelterjedtebb, akkor korszerűnek számító tetőfedő anyag a síkpala/azbesztpala. Legtöbbet alkalmazott változata a szabvány vagy „rombusz” palafedés. Jelenleg azbesztpalaként már nem gyártják, aminek fő oka, hogy időközben kiderült, az azbesztcement alapanyag egészségre káros összetételű, a megkötött azbesztrostok méretüknél fogva (milliméter ezred része!) igen agresszív, az emberi szervezetbe kerülve rákkeltő hatású, ezért bontás után törvényileg szabályozva veszélyes. 

A tulajdonosnak héjalás-csere esetén igen jelentős ártalmatlanítási költséggel kell számolni, mely 5-600 ezer forintba is kerülhet egy átlagos családi ház esetében.

Az elöregedett, repedt, beázó síkpalával fedett épületek előbb-utóbb felújításra szorulnak. Mivel ezeknek a tetőknek nagy része olyan tetőszerkezetek készült, amely kiválóan megfelelt a kis súlyú palafedéshez, de nem alkalmas nehezebb cserép vagy egyéb tetőfedőanyag hordozására.

Költséghatékonysága miatt az elmúlt évtizedben elterjedtté vált a palatetők bontás nélküli felújítása, ami az egyik legolcsóbb, ám biztos vízzárást nyújtó, esztétikus megjelenésű technológiai eljárás, amely a veszélyes hulladéknak számító azbesztpala ártalmatlanítását is megoldja.

Törvényi előírások

TILOS! 2005.január 01-től minden, azbesztet tartalmazó anyag, termék forgalmazása és felhasználása. 41/2000.(II.20.) közös EüM-KöM rendelet.

Az azbeszt tartalmú építőanyaga 16/2001(VII.18) KöM rendelet szerint az I-es veszélyességi osztályba sorolt veszélyes hulladéknak minősül, melynek bontását, szállítását és elhelyezését csak szakcég végezheti. Az ártalmatlanítás egy átlagos, 150m2-es tető esetében kb. 350.000 Ft.

Cégünk ennek a problémának átfogó megoldására kínál egy tartós, bontás nélküli esztétikus megoldást. Letisztítjuk a palát, majd ezt követően
színes, mintás bitumenes lemezzel beborítjuk a tetőt.

Palatetők jellemzői és felújításuk lehetőségei

Felújítási módozatok közötti mérlegelés esetén fontos figyelembe venni, hogy általában a régi palatetők ácsszerkezetei a síkpalához méretezett, könnyített ácsszerkezetek, ezért héjalás-csere esetén, leggyakrabban szükség van a tetőszerkezet megerősítésére vagy adott esetben komplett cseréjére is, ami jelentős többlet költségeket jelent a háztulajdonosnak. 

A régi palafedés elöregedésének első problémás jeleit legtöbbször az okozza, hogy a tetőn néhány pala eltörik, itt befolyik a víz, korhad a tetőszerkezet és előbb-utóbb a zárófödém átnedvesedése után a mennyezeten is megjelenik a probléma. Ha ezt a beázást elkezdjük egyenkénti palapótlással javítani és rámegyünk a tetőre, akkor az elöregedett pala ezt a terhelést nem bírja ki, még több pala törik vagy reped el, mint amennyit megjavítottunk. 

Amennyiben komplett tetőfedés csere mellett dönt a tulajdonos, számolnia kell azzal, hogy több napon, esetleg egy egész héten keresztül védtelen lesz háza esőzésekkel szemben, ami jelentős károkat okozhat az épületben, ideiglenes védelem nélkül. 

Másik felmerülhető probléma esztétikai jellegű lehet a szakszerűtlen kivitelezés vagy gyenge minőségű, nem erre való bitumenes lemez miatt. Ez nem szép látvány és a tulajdonosok egy része ekkor (több tíz, esetleg százezer forint felesleges kiadás után) szánja rá magát végleges megoldáskeresésre.